انواع پمپ سانتریفیوژ
انواع پمپ سانتریفیوژ وجود دارند که در صنعت برای موارد زیادی مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع خانواده پمپ های سانتریفیوژ در صنعت نقش پررنگی را ایفا می کنند و از جمله پرمصرف ترین پمپ ها محسوب می شوند. نکته بسیار مثبت در خصوص پمپ های سانتریفیوژ نوع گذر حجمی سیال در آن ها می باشد که به صورت کاملاً یکنواخت است. به طور کلی سانتریفیوژها دارای خواص و فواید بسیار زیادی هستند که هر کدام از آن ها برای کار به خصوصی مورد استفاده قرار می گیرند. به دلیل اهمیت موضوع ما نیز در این قسمت انواع پمپ سانتریفیوژ و کارکرد آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم. پس لطفاً تا پایان این مقاله را با دقت و حوصله بخوانید.
آشنایی با پمپ سانتریفیوژ
همان طور که در مقدمه نیز اشاره کردیم، انواع پمپ سانتریفیوژ وجود دارند و از جمله پرمصرف ترین پمپ های پیشرفته صنعتی محسوب می شوند. پمپ های سانتریفیوژ بر طبق تعداد پره و طراحی پروانه دسته بندی می شوند. مثلاً پمپ های چند مرحله ای معمولاً بیش تر از یک عدد پروانه دارند یا پمپ های دو مرحله ای همان طور که از نام شان پیداست دارای دو پروانه هستند. عملکرد این پمپ ها نیز به گونه ای می باشد که سیال از محل خروجی پمپ اول خارج شده و وارد پمپ دوم می شود، در نتیجه پروانه دوم میزان دبی را بالا می برد. اتفاقی که در یک پمپ گریز از مرکز می افتد این است که سیال از قسمت یکی از پروانه ها وارد می شود، اما در پمپ های سانتریفیوژ سیال از دو طرف پره ها وارد می شود.
به همین دلیل است که پمپ های دو مکشی را برای کارهای با ظرفیت بالا به کار می گیرند. اساس کار سانتریفیوژ ایجاد نیروی گریز از مرکز است. علاوه بر نشان دادن در واقع یک قسمت متحرک در پمپ وجود دارد که تحت حرکت دورانی مایعات سیال را از مرکز به سمت خارج می راند، چون در این حالت قطرات دارای سرعت و شتاب بالایی هستند. در هنگام برخورد کردن با جداره داخلی سرعت آن ها به فشار تبدیل می شود، در نتیجه طی این فرایند سیال پمپاژ خواهد شد.
انواع پمپ سانتریفیوژ بر اساس طراحی پروانه ها
بر اساس طراحی پروانه ها پمپ های سانتریفیوژ را به دو دسته پمپ گریز از مرکز خود مکش و پمپ گریز از مرکز دو مکش تقسیم بندی می کنند که هر دو مورد را توضیح می دهیم.
پمپ گریز از مرکز خود مکش
در این نوع از پمپ های سانتریفیوژ طراحی پروانه ها به صورتی است که مایع در داخل آب فقط از یک لوله مکش وارد پروانه ها می شود.
پمپ گریز از مرکز دو مکش
یکی از انواع پمپ سانتریفیوژ پمپ مرکز دومکش است. این گونه از پمپ ها معمولاً وقتی استفاده می شوند که پمپ های تک مکش برای جریان بسیار زیاد پاسخگو نیست و مایع باید از دو سمت پروانه وارد آن شده و جریان افزایش یابد.

انواع پمپ سانتریفیوژ
انواع پمپ سانتریفیوژ بر اساس تعداد پروانه ها
بر اساس تعداد پروانه ها سانتریفیوژها را به سه دسته مختلف طبقه بندی می کنند که عبارت هستند از:
سانتریفیوژ تک مرحله ای
این سانتریفیوژها طراحی بسیار ساده ای دارند و به صورت تک پروانه ای هستند.
سانتریفیوژ دو مرحله ای
دو مرحله ای ها دارای ۲ پروانه هستند و برای کارهای متوسط از این گونه پمپ ها استفاده می شود.
سانتریفیوژ چند مرحله ای
سانتریفیوژهای چند مرحله ای دارای ۳ یا چندین پروانه هستند که به صورت سری به یک دیگر متصل شده اند و هد بالایی دارند.
انواع سانتریفیوژها بر اساس جهت تقسیم پروانه
انواع پمپ سانتریفیوژ را بر اساس جهت تقسیم پروانه آن ها به چند نوع مختلف طبقه بندی می کنند که عبارت هستند از:
پمپ جریان شعاعی
در این مدل از پمپ ها جریان سیال پمپ شونده به صورت کاملاً موازی وارد پمپ می شود و پس از آن به صورت کاملاً عمودی با فشار بالاتری از محور خروجی خارج خواهند شد. این پمپ ها در فشارهای بالا با دبی های کم کاربرد خوبی دارد.
شاف پمپ های سانتریفیوژ شعاعی به صورت عمودی و افقی تعبیه می شود.
پمپ گریز از مرکز افقی
در پمپ های سانتریفیوژ گریز از مرکز افقی شاف در سطح افقی قرار گرفته است. این پمپ ها بیش تر برای جریان های مایع که سرعت بالایی دارند و با موتور محرک مستقیم طراحی شده اند، کاربرد دارد. علاوه بر آن دارای عملکرد و کیفیت بالای هستند، بسیار دقیق و محکم بسته می شوند و مدت زمان طولانی بهره وری خوبی را ارائه می دهد.
انواع سانتریفیوژها بر اساس زاویه ثابت دستگاه، شناور و محور دوران
انواع پمپ سانتریفیوژ بر اساس سانتریفیوژها را بر اساس زاویه ثابت دستگاه، شناور و محور دوران نیز دسته بندی می کنند که در این قسمت آن ها را برای شما توضیح می دهیم.
سانتریفیوژهای شناور
در سانتریفیوژهای شناور ابتدا وضعیت لوله ها نسبت به زمین در حالت عمودی قرار دارد، پس از شروع شدن دوران دستگاه وضعیت لوله ها به صورت افقی درمی آید، به همین خاطر است که به آن ها شناور نیز می گویند.
سانتریفیوژهای با زاویه ثابت
در این مدل از سانتریفیوژها لوله آزمایش در زاویه مشخص و معینی نسبت به زمین قرار می گیرد که این زاویه معمولاً بین ۲۵ تا ۴۰ درجه است و هرچه زاویه لوله ها نسبت به افق بیش تر باشد، رسوبی که در انتهای لوله تشکیل می شود نزدیک تر به انتهای لوله خواهد بود.
سانتریفیوژهای محوری
در سانتریفیوژهای محوری بر خلاف سانتریفیوژهای معمولی دوران به صورت عمودی انجام می شود. از این سانتریفیوژها برای آزمایش های بالینی استفاده می کنند. در این مدل از سانتریفیوژ ذرات معلق محلول که اغلب نیز سلول خونی می باشند به سمت محیط لوله ارسال شده و سپس جدا می شود. سرعت جداسازی در این دستگاه ها نیز بسیار سریع و در کم تر از ۷۰ ثانیه می باشد.

انواع پمپ سانتریفیوژ
دسته بندی پمپ سانتریفیوژ بر اساس سرعت دوران
در این نوع از انواع پمپ سانتریفیوژ بر اساس سرعت دوران به ۳ دسته متفاوت تقسیم بندی می شوند که عبارت هستند از:
- سانتریفیوژهایی با سرعت بالا
- سانتریفیوژهای با سرعت های کم
- سانتریفیوژهای اولترا
سانتریفیوژهای با سرعت بالا دارای سرعت ۲۰۰۰۰ تا ۲۴۰۰۰ هزار دور در دقیقه می باشد که حتی می توانند تا حدود ۳۰۰۰۰ هزار دور در دقیقه را نیز تحمل کنند. استفاده از این مدل سانتریفیوژها بیش تر برای تهیه کردن فراورده های خونی هستند.
این نوع از دستگاه ها نیز خود به دو دسته مختلف تقسیم بندی می شوند که عبارت هستند از:
دستگاه های پرظرفیت و دستگاه های کم ظرفیت
دستگاه هایی که ظرفیت کمی دارند، دوران دستگاه معمولاً بین ۲۰۰۰ تا ۶۰۰۰ در نهایت تا خش ۱۰۰۰۰ دور در دقیقه است که از این مدل بیش تر برای جدا کردن سلول های خونی و هم چنین ذرات بزرگ استفاده می کنند. در سیستم های اولترا دستگاه ها تا حدود ۱۲۰ دور در دقیقه دوران دارند. از اولترا جهت جداسازی کردن مواد درون سلولی استفاده می کنند. این دستگاه ها نیز معمولاً دارای یخچال هستند و بیش تر در مراکز تحقیقاتی مورد استفاده قرار می گیرند.